Week 1

Lieve allemaal,

Mijn eerste week in de kliniek in Zutphen, zit er inmiddels op. Tijd om jullie weer even op de hoogte te brengen van mijn ervaringen. Het was een zware en heftige week. Ik heb deze week vooral kennis gemaakt met de verschillende therapieblokken en de groep. Mijn groep bestaat uit 9 meiden. Gelukkig zijn de meiden allemaal wat ouder. Ik moet elke dag tussen 08:00 en 08:30 in Zutphen zijn. Op maandag, woensdag en vrijdag wordt er gewogen. Na het wegen, om precies 08:30, staat het ontbijt voor je klaar. Ik heb met de sociotherapeuten afgesproken dat ik ga starten met het aanhouden van een basis eetlijst. Deze lijst bestaat uit:

Ontbijt:
3 boterhammen besmeerd met boter
1x zoet beleg, 1x plak kaas (48+), 1x vlees
1 beker zuivel en 1 kop koffie / thee

tussendoor:
1x kop thee met een koekje (variërend van biscuit tot, jawel, gevulde koek!)

lunch:
200 gram groente
200 gram aadappelen
1 stuk vlees (100 - 125 gram)
1 portie jus of saus
1 toetje (variërend van vla tot chocolademousse)

tussendoor:
1 kop thee met een koekje

Avond:
3 boterhammen met boter
1x vlees, 1x zoet en 1x kaas (48+)
1 beker zuivel, 1 kop koffie / thee

loop van de avond:
1x evergreen of peperkoek of liga of mueslireep etc
1x beschuit of cracker etc

2 stuks fruit per dag

Mijn eerste reactie op dit plan was…”echt?” “is dit een basislijst?!”.
Ik kan jullie vertellen dat dit inderdaad een basis eetlijst is. Deze lijst is berekend op ongeveer 2000 calorieën per dag. Mocht je van deze lijst niet genoeg aankomen, hebben ze genoeg andere leuke dingen voor je. Je mag dan gaan werken met een aankomlijst en extra aanvullingen als chocolademelk, knoppers, twixen etc. “Top!, dacht ik…”. Mijn eerste weegmoment maandag was best even lastig. Op het moment dat ik de kliniek binnen liep, besefte ik heel goed waar ik aan ging beginnen. Ik ben de enige uit de groep met (zwaar)ondergewicht. De rest van de meiden zit allemaal al op bmi 20. Mijn doel voor de komende weken is dan ook om te groeien naar gezond gewicht bmi 20. Mijn eerste gedachten bij het zien van deze eetlijst was “jo, met zoveel eten, zit ik binnen 2 weken op gewicht!”. De meiden uit de groep moesten daar erg om lachen. Zij hebben het allemaal niet gered met een basislijst.

In het begin zal je lichaam hiervan aankomen. Je lichaam is niet gewend aan deze hoeveelheid voedsel. Als je ondergewicht hebt kun je eerst nog wel aankomen op een basislijst maar dit zal stoppen zodra je een bij jouw passend gezond gewicht hebt bereikt, het zogenoemde setpointgewicht. Soms kom je te weinig aan op een basislijst en dan heb je een aankomlijst nodig.

Mijn maandag was erg heftig. Ik kwam aan het einde van de dag bij papa en mama thuis en barste in tranen uit. Wat gebeurde er toch allemaal met mij?. Ik vertelde mama dat ik het verschrikkelijk vond en dat ik helemaal niet in de kliniek wilde zijn. Ik had deze dag voor het eerst veel meer moeten eten dan ik gewend was. Daarnaast protesteerde mijn maag en kwam het voedsel tijdens de warme maaltijd omhoog. Ik heb hier voor mezelf een grens getrokken en aangegeven dat ik nog niet instaat ben om de volledige basislijst te eten. Ik heb met de sociotherapeuten overlegd en besloten om de lijst aan te houden, maar de warme maaltijd nog voor de helft te eten. Dit gaf mij al wat meer rust. Ik kreeg deze dag meteen feedback van een meisje uit de groep. Ze maakte tijdens de lunch een opmerking over mijn eetgedrag. Ze vond dat ik maar weinig had gegeten tijdens de warme maaltijd. Deze opmerking kwam enorm binnen. Ik voelde me schuldig tegenover de groep, maar besefte ook dat het omhoog komen van mijn voedsel, een grens was. Het functioneren in een groep met meiden met anorexia, boulimia en nao, is lastig. De meiden hebben allemaal gezond gewicht, maar zijn nog niet van hun eetstoornis af. De reacties die ik bij de groep oproep, vanwege mijn ondergewicht, zijn zwaar. De eetstoornissen van de meiden zijn jaloers op mijn eetpatroon. Ik mag nog wat minderen en dat willen de andere eetstoornissen ook. De rest van de dagen verliep al een stuk rustiger. Mijn weegmoment van woensdag was even een kleine schok. Ik was in 2 dagen al 7 ons aangekomen. Mijn eetstoornis was op dat moment erg sterk en vertelde mij dat ik weldegelijk aankom van een basislijst. Ik kan dat niet allemaal eten, ik ben met 2 maanden op gewicht en zal per dag 7 ons aankomen als ik zo doorging. Gelukkig kon ik mijn eetstoornis onderdrukken door mezelf te vertellen dat mijn eetgestoorde gedachten niet reëel zijn. In het begin zie je vaak een stijgende gewichtslijn. Je lichaam heeft tijden niet genoeg voedsel gehad. Al het voedsel wat mijn lichaam nu tot zich krijgt, slaat mijn lichaam extra op. Het houdt vocht vast en is bang om weer te weinig voedsel binnen te krijgen. Tijdens het weegmoment op vrijdag, was ik ook alweer 4 ons afgevallen. Deze schommelingen zijn dus heel normaal.

Ik heb deze week in de kliniek al verschillende producten moeten eten die ik al in geen tijden meer gegeten had. Het waren een soort van “verboden” producten. Ik at bijvoorbeeld alleen nog maar ham of kipfilet op brood. Ik raakte geen zoete producten, boter en kaas aan. In de fase waarin ik nu zit, wordt alles voor je bepaald. Je krijgt de hoeveelheden aangeboden in cupjes en de plakken ham en kaas liggen voor je klaar. Je mag hierin niks zelf bepalen. Dit geldt echter ook voor de warme maaltijd en het toetje. Straks, in de derde fase mag je zelf je maaltijden kiezen en mag je ook zelf je brood beleggen en uit potten smeren. Zo heb ik deze week al een aantal uitdagingen overwonnen. In de ochtend heb ik kennis gemaakt met boterhammenworst, pekelvlees, rookvlees ham etc. Ik krijg elke ochtend een plak 48+ kaas en een zoet beleg. Honing, pasta, hagelslag en pindakaas, stonden voor deze week op het menu. In mijn ogen is pindakaas een echte boosdoener. Ook de hagelslag en pasta vind ik niet fijn om te eten. Deze producten triggeren mijn eetstoornis enorm. Ze vertellen mij dat ik hiervan aankom. Ik mag dit niet eten. Door deze producten opnieuw te leren eten, willen ze je vertrouwen geven in de producten. Ze willen je laten zien dat je niet aankomt van pindakaas of pasta op je brood. Tijdens de warme maaltijd, heb ik het meeste moeite met de jus of saus die ik aangeboden krijg. Bij het eten van deze producten denk ik dat het meteen naar mijn buik of heupen schiet. Jus at ik eigenlijk als kind ook al niet, maar naar mate mijn eetstoornis sterker is geworden, was dit een mooi excuus. Ik heb altijd gezegd dat ik het gewoon niet lustte en als kind al niet at. Hier kom je in de kliniek niet mee weg. Ze willen dat je alles eet en proeft. Mensen met een eetstoornis zijn vaak hun smaak kwijt. Ze kunnen niet meer echt proeven wat ze wel of niet lekker vinden. De veilige producten zijn standaard lekker. Ik heb nu 2 dagen jus gegeten en kan erkennen dat ik het best lekker vind. De aardappelen uit de kliniek zijn ook echt niet te eten zonder jus!, wat een droge prut is dat.

Om alle achterdeuren voor mezelf te sluiten, heb ik besloten om de avondmaaltijden bij mijn vader en moeder thuis te eten. Ik krijg vanuit de kliniek een broodmaaltijd voor de avond mee naar huis, inclusief zoet beleg + een aanvulling voor de avond. Ik heb de eerste avond gemerkt dat als ik alleen ben, ik producten weg ga gooien of ga kiezen voor veilig broodbeleg in plaats van voor het beleg wat in mijn trommel zit.

Mijn eerste week was heftig, maar ik sta er positief in!. Voor nu is het weekend mijn grootste uitdaging. Ik moet mijn eetplan aanhouden en zelf mijn warme maaltijd koken. Dit vergt veel discipline. Mijn eetstoornis houdt zich constant aan de oppervlakte. Betsie zegt steeds dat ik dingen moet skippen, het niet goed doe en dat ik na het weekend 3 kilo zwaarder ben als ik dit eetplan volg. Gelukkig kan Mandy vertellen dat mijn doel aankomen is en dat je niet in 2 dagen 3 kilo aan kunt komen.

Voor iedereen een fijn weekend gewenst!.
Liefs vanuit Beuningen

image

 


  1. kimevers heeft dit van mandykuijpers gereblogd en hier aan toegevoegd:
    Trots op je😘
  2. mandykuijpers heeft dit geplaatst